Vissza az endoszkópia.hu nyitóoldalára
Keresés:  
Bemutatkozás Elérhetőség Vizsgálati lehetőségek Munkatársaim Partnerek
BELÉPÉS
név:
jelszó:
Elfelejtette jelszavát?
Regisztráljon itt!
NAPTÁR
Augusztus
H K Sz Cs   P   Sz   V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Beatrix, Erna

 Gyomorrák
 
  Endoszkópia origo
  Anatómia
  -Emésztési út
  -Hasi szervek
  Játék
  Röntgen képek
  Tünetek-panaszok
  -Rossz lehelet
  -Hasmenés
  -Székrekedés
  -Haspuffadás
  -Hasi fájdalom
  -Alhasi fájdalmak
  -Véres széklet
  Bőrtünetek
  Betegségek
  -Reflux betegség
  -Epekő betegség
  -Lisztérzékenység
  -IBD/Crohn-Colitis
  -IBS/Bél szindróma
  -Aranyér betegség
  -Hepatitisz C,B,A
  -Candida/Kandida
  -Helicobacter p...
  -AIDS/HIV szűrés
  Ételérzékenység
  Ételallergia
  Terhesség-emésztés
  Evészavarok
  Diéta / Étrend
  Emésztés-gyógyszer
  Vizsgálatok
  -Vastagbéltükrözés
  -Gyomortükrözés
  -Végbéltükrözés
  Bódítás-altatás
  Labor vizsgálatok
  Tumor markerek
  Vészjelző tünetek
  Rákelőző állapotok
  Vastag-végbélrák
  Vastagbélrák teszt
  Rákszűrés nélkül
  Daganatok / Rák
  Daganat stádiumok
  Műtét/Műtétek
  Sugárkezelés
  Kemoterápia
  Onkológia
  Lélek és...
  Szakmai irányelvek
  Egynapos sebészet
  Pácienstájékoztató
HÍRLEVÉL
e-mail cím:
Jelentkezés!
  Egészségügyi hírek
  Kérdez-felelek
  Emésztés-fórum
  Vendégkönyv
  Linkajánló
  Társaságok
  Endoszkópos atlasz
  Kérdezze a...
  Szakkifejezések
  Civil szervezetek
  Chat
  Orvosi chat
  Kvíz
  Magánklinika
  Madentko Klinika
  Klinika-útinfo
  Egészségpénztárak
  BNO kód-kereső
  Ajánlja oldalamat
  Tápanyag táblázat
  Művészsarok
  Diétás rostok
  Testtömeg index
  Energia kalkulátor
  Kiemelt témák
  Bannerek
  Pszichiáter
  Pszichiáter-teszt
  Depresszió
  Depresszió-teszt
  ~ -tünete-tünetei
  ~ -fényterápia
  ~ -férfi
  ~ -női
  ~ -szex
  Allergológus
  Belgyógyász
  Bőrgyógyász
  Endoszkópos orvos
  Fogorvos
  Fül-orr-gégész
  Gasztroenterológus
  Ortopéd sebész
  Plasztikai sebész
  Szemész
  Üzemorvos
  Manager szűrés
  Menedzserszűrés
  Korosztály szűrés
  Down-kór szűrés
  Szombathely
  Vas megye
Szavazás
Ön mit tenne/tett a végbélrák és a vastagbélrák megelőzése érdekében?
 

Ajánlat
Foglalkozás-egészségügyi / üzemegészségügyi vizsgálatok cégek részére
Hivatásos-, és úrvezetői engedélyek / jogosítványok hosszabbítása

Az oldal támogatói
Madentko Klinika - magánklinika - a vastagbélszűrés támogatója
publicMED Egészségügyi portál - a gyakoribb betegségek, daganatok összefoglaló oldala - a vastagbélszűrés támogatója
Daganatok.hu - Tájékoztató portál a daganatos betegségekről - a vastagbélszűrés támogatója

Rátalálás
Hogyan talált rá az Endoszkópia.hu oldalra?
 

Partner oldalak
- abc sorrend -
Magyar ILCO Szövetség
Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének oldala (A lisztérzékenység problémáival, a betegséggel foglakozó oldal.)
Magyar Dietetikusok Lapja
Szombathelyi Urológiai és Andrológiai Magánrendelés - Dr. Nagy János - Szombathely
Stratégiai partnerek
- abc sorrend -
YSOLUTIONS - Weboldalak, weboldalkészítés, honlap, honlapkészítés, IT, számítástechnika, informatika

Gyomorrák
 

A gyomor a bal bordaív alatt-mögött helyezkedik el.
A gyomorrák előfordulása látványos földrajzi eltéréseket mutat. Leggyakoribb Japánban, Chilében (80 beteg/100.000 lakos/év), ritkán fordul elő az USÁ-ban (7 beteg/100.000 lakos/év). Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, 1960-ben 4200 gyomorrákos megbetegedést regisztráltak hazánkban, 1990-ben már csak 2800-t.


A férfi/nő arány 2/1, a betegek fele része 60 év feletti, és a gyomorrákok esetében a Helicobakter pylori jelenléte (egy baktériumféleség a gyomorban) kb. 75%-os.
H. pylori
Gyakori probléma, de mi ez?

Összefoglaló a baktériumról

Az utóbbi fél évszázadban egyértelmű csökkenés volt kimutatható az előfordulásban főleg a nyugati féltekén, de a daganatos halálozásban a földkerekség egészét tekintve még mindiga 4. helyen áll a tüdőrák, az emlőrák, és a béldaganatok mögött (Kínában, Japánban előfordulása változatlanul magas). A gyomorrák kialakulásában egészen bizonyosan szerepet játszanak az étkezési tényezők.
A gyomor
A szöveg könnyebb megértését segítik a rajzok.

Tekintse át a gyomor anatómiáját

Az utóbbi évtizedekben tapasztalt csökkenés okát leginkább abban látják, hogy változtak az ételek tartósítási eljárásai, megjelentek a korszerű mélyhűtési lehetőségek, így csökkent a só és a füstölés szerepe. Megnőtt a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, fejlett országokban csökken a dohányzás is (nálunk még nem). E kedvező folyamatok révén csökkennek a gyomorba jutó vagy ott helyben keletkező kémiai vegyületek (nitrózaminok), melyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Emellett azonban minden olyan tényező, mely a gyomornyálkahártya sorvadását okozza ( pl. B12 vitaminhiány=vészes vérszegénység, Helicobakter pylori baktérium jelenléte) daganatok kialakulásához vezethet. Veszélyesek lehetnek még a gyomor 2 cm-nél nagyobb polipjai is, melyek hámjából elfajulással jön létre daganat, ezért ezeket el kell távolítani. A gyomorrák gyomorfekélyből is kialakulhat, ezért endoszkóppal kell ellenőrizni a gyomorfekély gyógyulását, ill. a fekély széli részből szövettani vizsgálatra anyagot kell venni minden esetben.
A gyomor rosszindulatú daganatinak több, mint 90%-a mirigyhámból indul ki (adenocarcinoma) , mely nagyrészt a gyomorkimenetnél (pylorus tájék), a kisgörbületnél vagy a gyomorszájnál helyezkedik el (cardia tájék). Gyomorban előfordulhatnak még nyirokszövetből kiinduló daganatok (un. non-Hodgkin lymphomák, MALT típusú), melyek más nyirokszövetet nem érintenek a szervezetben, ezért gyógyulási arányuk is jobb. Ritkán még laphámból kiinduló daganatot is diagnosztizálnak, mely a nyelőcső hámjából származhat. Előrehaladott esetekben a daganat beszűri a környező hasűri szerveket (májat, hasnyálmirigyet, hashártyát, vastagbelet), hasi folyadékgyülemet hoz létre, a has feldagad. Áttétet adhat a kétoldali petefészekbe (Krukenberg tumor). Nyirokterjedés révén előbb a gyomorkörnyéki nyirokcsomókat foglalja el, ennek állapotától függ az operálhatóság, majd a bal kulcscsont feletti árokban a nyirokcsomókban jelenik meg (Virchow-mirigy, már nem operálható).

Tünetek:

A gyomorráknak specifikus klinikai tünetei nincsenek, mégis érdemes az un. alarmírozó tünetekre odafigyelni (vérzés, vérszegénység, fogyás, hányás), főleg 45 év felett. Emellett a nyelési zavar v. fájdalom, étvágytalanság, korai teltségérzés, tompa gyomorszájkörnyéki fájdalom érdemel említést. Az étkelési szokások általában megváltoznak, régebben főleg a húsundort tartották tipikusnak, de ez nem mindenkinél jelentkezik. Ezek a nem tipikus tünetek okozzák, hogy a betegek közel 40 % -ánál a betegséget már csak előrehaladott állapotban fedezik fel, mely már nem operálható.

Diagnózis:

Gyomortükrözés
Ismerje meg a vizsgálat részleteit, talán könnyebben vészeli át!

Tájékoztató a gyomortükrözésről

A diagnosztikában vezető szerepe van a gyomortükrözésnek (endoscopia), gyanú esetén ezt mindig el kell végezni. Újabb technika az endoszkóppal kombinált ultrahang-vizsgálat. Ennek során az endoszkóp fejébe épített ultrahang vizsgáló fejjel a gyomorfal rétegeit tudják megvizsgálni, milyen mélyre terjedt a falban a tumor. Egyúttal alkalmas gyomor környéki nyirokcsomók állapotának megítélésre is. Szükséges vizsgálatok az operálhatóság eldöntéséhez még a hagyományos hasi ultrahang-vizsgálat, hasi CT is, bizonyos laborvizsgálatok, köztük un. tumor-marker (daganat-jelző anyagok) meghatározása is (CEA, CA 19-9, CA 72-4).
Azon ázsiai országokban, ahol nagyon magas a gyomorrák előfordulása a lakosság körében endoszkópos szűrést végeznek, a lakosság évente megjelenik gyomortükrözésre. Ennek köszönhetően sok korai stádiumú, jól operálható gyomorrákot fedeznek fel, a műtét után az 5 éves túlélés aránya nagy. Terjedőben vannak (hazánkban is) un. kapszulás video endoszkópos módszerek mind a nyelőcső-gyomor, mind a vékony-vastagbél betegségeinek vizsgálatára. Ezek keretében egy kb. 2x1 cm nagyságú kapszulát kell a betegnek lenyelni, melybe a két végén kamera van beépítve és bélhuzamon történő végighaladása során másodpercenként 2-16 felvételt készít, azt digitálisan tárolja. Kiszékelése után a felvételeket egy komputeres szoftver segítségével dekódolják, majd a felvételeket értékelik. Egy kapszula egy beteg vizsgálatára alkalmas, ára 70.00-200.000 Ft között van, egyelőre még csak tudományos vizsgálatokra biztosítják multinacionális gyógyszergyárak Magyarországon.

Kezelés:

Elsősorban sebészi. Mindenek előtt a daganat sebészi eltávolítására kell törekedni, a többnyire érintett környéki nyirokcsomókkal együtt, ha a környéki szervekre is ráterjedt, azok részleges eltávolításával együtt (un. resectio). Kuratív műtétről és megfelelő túlélésről csak akkor beszélhetünk ha a gyomor nagy részét az egyéb említett szövetekkel úgy sikerül eltávolítani, hogy daganatszövet nem marad vissza. Mivel a gyomor nyirokelvezetése, a tumor terjedése attól függően, hogy a daganat a gyomornak mely részén helyezkedik el más és más, ezért az egyes tájékok sebészi ellátása is változik a fenti elvek figyelembe vételével. A gyomorrák kuratív sebészi ellátásához nagy sebészi tapasztalat kell.
Amennyiben nem lehet a gyomorrákot a teljesség igényével megoperálni, un. palliatív sebészi megoldások jönnek szóba, melyek elsősorban a passage biztosítására szorítkoznak (megkerülő anasztomózisok), hogy a betegség előrehaladásával a táplálkozást valamelyest biztosítani lehessen.
-Sugárkezelés:
A gyomorrák kezelésében a sugárkezelés korlátozott
Művészsarok
Ennyi ijesztő dolog után már valami szépet is kell látni!

Látogasson el a művészsarokba!

értékű, mert a mirigyhám alig sugárérzékeny, viszont sok olyan szövet van a közelben melynek sugártűrő képessége kicsi. Külföldi nagy centrumokban végeznek a tumor eltávolítás után, vagy ha nem operálható a gyomor a szövetek zárása előtt un. intraoperatív elektron besugárzást egy alkalommal nagy dózissal (20-40 Gy), amely átmeneti javulást hozhat. Magyarországon ennek technikai feltételei még nincsenek meg.
-Kemoterápia:
Ennek szerepe is elmarad a sebészi eredmények mögött, akárcsak a sugárkezelésé.
Onkológus
Sok tévhitet eloszlathat onkológus kollegám!

Kérdezze a szakorvost!

Az utóbbi két évtizedben több újabb gyógyszer került kipróbálásra, sok klinikai tanulmányt végeztek, melyek elsősorban a lokálisan előrehaladott, nem operálható, vagy kiújulást mutató gyomorrákok estében hoztak néhány hónapos túlélés-növekedést.
Összességében azt mondhatjuk, hogy a gyomorrák primér megelőzését célzó ajánlások a sós, erősen fűszeres, nagyon forró vagy füstölt élelmiszerek fogyasztásának mellőzését, vagy csökkentését, ill. a zöld és sárga főzelékek és gyümölcsök fogyasztásának növelését javasolják az étrendben.

dr.Huszár Attila
onkológus szakorvosAz Endoszkópia.hu oldal főbb témái:


Emésztőszervi anatómia

nyelőcső | gyomor | nyombél-vékonybél | vastagbél-végbél | máj | epehólyag | hasnyálmirigy

Emésztőszervi betegségek

nyelőcsőgyulladás–reflux betegség | rekeszsérv | gyomorfekély-nyombélfekély | lisztérzékenység | IBS, Irritábilis bél szindróma | vastagbélgyulladás–bélgyulladás, Crohn betegség, colitis ulcerosa, IBD | vastagbél polip/polyp | epekövesség–epekő | aranyérbetegség-aranyér | májgyulladás–hepatitisz–hepatitis | hasnyálmirigy gyulladás | depresszió, szorongás, pánik betegség | daganatok-nyelőcsőrák, gyomorrák, végbélrák-vastagbélrák, epehólyagrák, májrák, hasnyálmirigyrák

Emésztőszervi panaszok-tünetek

gyomorégés, böfögés, gombócérzés, rekedtség, émelygés, hányás, hasi görcs, teltségérzés, sárgaság | haspuffadás-gázosodás | hasmenés | szorulás | véres széklet | szájszag-rossz lehelet

Emésztőszervi vizsgálatok

gyomortükrözés–gasztroszkópia | ERCP | béltükrözés,vastagbéltükrözés, kolonoszkópia,végbéltükrözés, szigmoidoszkópia | gyomor baktérium–Helicobacter pylori kilégzési teszt | végbélrák-,végbél-és vastagbélrák szűrés

További,nem emésztőszervi témák

onkológia | sugárkezelés | kemoterápia | ételallergia | bőrtünetek | fogfehérítés | gyógynövények | szorongás | depresszió | pánik betegség

Az Endoszkópia.hu oldal összeállításában segítségemre volt több gasztroenterológus kollegám, valamint onkológus, patológus, radiológus, bőrgyógyász, allergológus , pszichiáter szakorvos, dietetikus szakasszisztens.

Köszönöm a segítségüket!

A Szerkesztő

Kulcsszavak: vastagbélrák, végbélrák, vastagbéltükrözés, kolonoszkópia, végbéltükrözés, reflux betegség, gyomorfekély, gyomorrák, gyomortükrözés, gasztroszkópia, irritábilis bél szindróma(IBS), véres széklet, haspuffadás, szorulás, hasmenés, hasi fájdalom, hasi betegség, hasi görcs, hasi panasz, gasztroenterológus szakorvos, tükrözés, nyelőcső, gyomor, epe, epehólyag, vastagbél, végbél, máj, hasnyálmirigy, has, daganat, rák, betegség, gyulladás, rosszindulatú, fájdalom, hasmenés, böfögés, haspuffadás, émelygés, hányinger, gyomorégés, égés, étvágy, fogyás, húsundor, rossz, kellemetlen, baj, fájdalmas, puffadt, emésztés, emésztési, székelési, székelés, endoszkópia, alhasi, szombathely, szombathelyi, gasztroenterológia, béltükrözés, magánklinika, bélbetegségek, fájdalmak, emésztés, emésztési, vizsgálatok, magánrendelés, magánrendelő, endoszkópia, bélbetegségek, rák , zavar , rákok , daganatok , vér , vérző , vizsgálatNyomtatható változat Küldje el a cikket ismerősének Ugrás a lap tetejére

KIEMELT TÉMÁK
Reflux betegség (gyomorégés, GORB, GERD, savbetegség)
Reflux betegség
Fekélybetegség (gyomorfekély, nyombélfekély, gyomor-nyombél fekély)
Fekély-
betegség
Helicobacter pylori
Gyomor-
baktérium
Tükrözés bódításban, nem altatásban (dormicum injekció, kéjgáz)
Bódítás
Vastagbélrák és végbélrák szûrés (végbél- vastagbél polyp/polip)
Vastagbélrák-
szűrés
IBS - Irritábilis bél szindróma
IBS
Szûrés a korosztályoknak megfelelõen - belgyógyász szakorvos irányításával
Korosztály-
szűrés
Daganatos betegségek vészjelzõ tünetei
Vészjelző
tünetek
Vastagbéltükrözés - kolonoszkópia - colonoscopia - béltükrözés
Vastagbél-
tükrözés
Gyomortükrözés - gasztroszkópia - gastroscopia - gyomor tükrözés
Gyomor-
tükrözés
Pszichiáter tájékoztatója a depresszió, a szorongás, és a pánikbetegség kezeléséről
Kedélybetegség
Aranyér betegség, aranyér panaszok
Aranyér-
betegség
Haspuffadás - puffadt has - bélgázosság - meteorizmus
Haspuffadás
Lisztérzékenység - cöliákia
Liszt-
érzékenység
Vastagbélgyulladás - Crohn betegség ; Colitis ulcerosa - IBD - bélgyulladás - gyulladt bél - végbél - vastagbél gyulladás
Bélgyulladás
Crohn-Colitis
Hasmenés
Hasmenés
Májgyulladás  - Hepatitis - Hepatitisz - gyulladás a májban
Májgyulladás
/ Hepatitis /
Szorulás - székrekedés
Szorulás
Véres széklet - vér a székletben - vér a székleten
Véres széklet
Rossz lehelet - szájszag
Rossz lehelet
Epekõ betegség - epekövesség - köves epehólyag
Epekõ-
betegség
AIDS - HIV - Szűrés - Teszt
AIDS / HIV
Fájdalom csillapítás
Fájdalom-
csillapítás
Gyógynövények - gyógynövény
Gyógynövé-
nyek
Candida - kandida  - gomba - candidiasis - kandidiázis - gombásodás
Candida
Candidiasis
Hospice
Hospice
Bélflóra - bélbaktériumok - probiotikum - probiotikumok
Bélflóra
Probiotikum
Nyelõcsõ, gyomor, nyombél, vatagbél, végbél, aranyér, epehólyag, máj, hasnyálmirigy mûtét - mûtétek
Mûtétek
       

Belgyógyászati és gasztroenterólógiai, valamint endoszkópos vizsgálatokra előjegyzés
Belszervi - belgyógyászati panaszok (magasvérnyomás, cukorbetegség, emésztőszervi panaszok - IBS, reflux betegség, daganatok...) kivizsgálása; belgyógyászati magánrendelés; belgyógyász szakorvos
Esztétikai fogászat; speciális fogkímélő fogfehérítés - szombathelyi fogorvosi rendelő; fogorvos
Végbél- és vastagbélrák szűrési teszt és programjavaslat
Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés bódításban (Dormicum injekcióval, kéjgáz alkalmazásával) - endoszkópos magánrendelés; magánendoszkópia; endoszkópos magánrendelő Szombathelyen
Itt felteheti kérdéseit
Lisztérzékenység (cöliákia, cöliacia, coeliacia) szűrés, gyorsteszt segítségével, melyet otthonában is, a rendelőben is elvégezhet és 10 perc alatt eredményt ad.
Fényterápia a depresszió, az alvászavar és a PMS kezelésében pszichiáter segítségével
Depresszió, szorongás, fóbiák, hangulatzavar, pánikpetegség  kezelése - kedélyambulancia - pszichiáter magánrendelő - pszichiátriai magánrendelés Szombathelyen
Vérvétel laboratóriumi vizsgálatokhoz - laborvizsgálatok
Anonim (névtelen, névtelenül) AIDS / HIV szűrés-vérvétel
Manager szűrés - menedzser szűrés Szombathelyen
szűrő vizsgálatok egészséges páciensek részére - korosztály szűrés
Helicobacter pylori szűrés kilégzéssel
Down-kór szűrés anyai vérből az egészséges babákért
Ételérzékenységi teszt
Endoszkópok és tar-tozékaik gyártói, forgalmazói
- abc sorrend -
Endoservice - endoszkópok tartozékainak forgalmazója, valamint endoszkópok szervizelése
Rekreáció
Underground Pincelőtér, Lövészklub
A funkcionalis erő és harc műhelye
Impresszum
Médiaajánlat
Szerkesztõnek
Adatvédelem
Jogi nyilatkozat
Hírdetés
Ugrás a lap tetejére

Látogatottság számláló
Copyright (c) 2001-2009. Emésztőszervi Betegségek Ambulanciája. Minden jog fenntartva.